Case Kaleva

Kaleva kasvattaa tonttiaan

Kaleva kasvattaa tonttiaan

Perinteinen paikallismediatalo etsii bisnestä uusilta alueilta ytimensä ulkopuolelta. Samalla hioutuu myös ydin.

Syvä suhdannekuoppa ja toimialaa muuttava digitalisaatio ovat muuttaneet Pohjois-Suomen suurimman mediatalon Kaleva Oy:n toimintaympäristöä. Yhtiön johto vakuuttui, että vanhat tukijalat olivat toimialoilla, joilla kasvunäkymät olivat utuiset. Pelkkä säästäminen ja leikkaaminen olisivat tuhon polku.  Siksi yhtiö päätti kiihdyttää uusien liiketoimintojen etsimistä.

Toimenpiteet

Kaleva teki Talent Vectian tuella uuden liiketoimintastrategian sekä konserni- ja omistajastrategian. Yksi keskeinen tavoite oli antaa tilaa uusille kasvualoille kuitenkin niin, että uuden ja vahan synergiat saadaan tehokkaasti poimittua.

Tulokset

Lähtökohtana oli ajatus, että tontin pienentyessä kannattaa katsoa vanhojen rajojen ulkopuolelle. Yhtiö päätti etsiä uusia liiketoimintoja etenkin digitaalisista palveluista. Samoin yhtiö päätti suunnata katseet perinteisen markkina-alueensa Oulun ja muun Pohjois-Suomen ulkopuolelle.

Koska digitaalisen liiketoiminnan logiikka poikkeaa kulttuuria myöten yli satavuotisen lehtitalon elämästä, yhtiö perustaa holding-yhtiön, jossa ovat tytäryhtiöiden omistus ja sijoitukset. Operatiivinen liiketoiminta puolestaan sijoittuu eri yhtiöihin liiketoimintaperusteisesti.

”Me haluamme säilyttää ostettavien yritysten dynamiikan. Niiden pitää kehittyä digitaalisen maailman ehdoilla”, sanoo toimitusjohtaja Jukka Haapalainen.

Yhtiön ajattelutapa on muuttunut uudistusprosessissa aiempaa avarakatseisemmaksi ja rohkeammaksi.  Uuden digitaalisen liiketoiminnan johtamiseen konsernin johto on kehittänyt selkeät periaatteet, jotka antavat tilaa luovuudelle, mutta pitävät toiminnan taloudellisesti järkevällä polulla.

Myös yhtiön perinteisiä liiketoimintoja Kaleva kehittää jatkuvasti kilpailukykyisemmiksi. Uuden ja vanha bisneksen yhteistyö on tärkeää synergiahyötyjen löytämiseksi.

”Tietysti toivomme, että uusista liiketoiminnoista tulisi myös uutta ajatteluvoimaa sekä positiivista kitkaa Kalevan nykyisten digitaalisten liiketoimintojen kehittämiseen”, sanoo Haapalainen.

Haluatko lukea koko casen?

Lataa tästä koko case luettavaksi.Kysy lisää

Kim Kaijasilta

Head of Client Renewal, Managing Consultant

+358 40 564 9815

LähiTapiola

Valmis uuteen peliin

Tekes

Kansallinen pelinrakentaja

Teknos

Tähtää uusiin maaleihin

Asiasanat: #kasvu

Talent Vectia